29 kwietnia 2022 r. uczniowie klasy VIII A i VIII B wraz z Panią Krystyną Szczyptą wzięli udział w lekcji kulinarnej w kuchni szkolnej. Wcześniej na lekcjach uczniowie pracując metodą projektu przygotowali przepisy na zdrowe potrawy w języku niemieckim. W grupach opracowali nazwy produktów i określili ilość, miarę i wagę oraz czasowniki potrzebne do wykonania potrawy oraz stworzyli przepisy kulinarne w formie graficznej. Następnie dysponując dostępnymi produktami udali się do kuchni szkolnej, gdzie pracowali nad wykonaniem potraw. Wszyscy uczniowie bardzo zaangażowali się w przygotowania i ta lekcja była połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Takie działania propagują zdrowe odżywianie i eksperymentowanie w kuchni a wspólne gotowanie sprawia wiele frajdy i można przy tym poćwiczyć język obcy. Na koniec odbyła się degustacja wykonanych potraw: naleśników, owsianki , pikantnej jajecznicy, makaronu ze szpinakiem, kaszy kuskus z warzywami i zdrowym owocowym koktajlem oraz bułeczek ze szpinakiem. Wszystko było pyszne, zdrowe i kolorowe.