27 listopada 2019 r. uczniowie klasy III i IV szkoły podstawowej wraz z nauczycielami wzięli udział w warsztatach kulinarnych dotyczących kuchni staropolskiej w Podziemniach Jarosławia. Dowiedzieli się o tym, jak wyglądała praca w kuchni, mogli zobaczyć i usłyszeć, w jaki sposób dawniej przechowywano jedzenie, w jakich naczyniach przygotowywano posiłki, jak dawniej pieczono chleb. W kuchni staropolskiej pachniało ziołami i przyprawami, które uczniowie mogli zobaczyć i powąchać. Mieli możliwość poznać właściwości i sposób wykorzystania ziół i przypraw: goździków, cynamonu, pieprzu, rumianku, tymianku, szałwii, mięty oraz najdroższej przyprawy świata – szafranu.
Zabawa była świetna, ponieważ grupy: figa z makiem i pasternakiem rywalizowały ze sobą rozpoznając świeżo poznane zioła i przebierając ziarenka fasoli, grochu i soczewicy. Były to bardzo ciekawe zajęcia, uczniowie poznali wiele ciekawostek o kuchni i wspaniale się przy tym bawili.