W dniach 27.03 – 02.04.2022 uczennice: Wiktoria Bielec, Kornelia Gaweł, Marcelina Gruszczak, Julia Peplińska, Oliwia Leśniak i Zuzia Michałowska wraz z nauczycielkami Panią Moniką Jach i Panią Krystyną Szczyptą przebywały w Portugalii, w ramach programu wymiany międzynarodowej Erasmus+. Tym razem gospodarzem spotkania była szkoła podstawowa z Matosinhos. Program pobytu był ściśle związany z tematyką projektu. Uczestnicy prezentowali przygotowane wcześniej materiały na temat żywności w poszczególnych krajach, jakości i sposobów jej pozyskiwania oraz zrównoważonej produkcji. Uczniowie wymieniali się spostrzeżeniami na temat zwiększenia świadomości dotyczącej niemarnowania jedzenia, zmiany nawyków i gospodarowania wydatkami na żywność oraz działaniami dla dobra środowiska i zdrowego stylu życia. W pierwszym dniu pobytu odwiedziliśmy instytut badawczy CIIMAR, w Porto nad Atlantykiem, zajmujący się biologią morza oraz ochroną bioróżnorodności zasobów morskich. Każdy dzień dostarczał nowych wrażeń i doświadczeń. Portugalia posiada dobrze rozwinięty przemysł rybny, co znajduje odzwierciedlenie w sprzedaży i spożyciu ryb oraz owoców morza. Ciekawym punktem było zwiedzanie portu rybackiego, obserwacja pracy rybaków i symulacja sprzedaży ryb na targu rybnym w porcie. W tym dniu zwiedziliśmy także rodzinną fabrykę konserw rybnych PINHAIS, której tradycja sięga 1920 roku, a przy produkcji używa się najwyższej jakości świeżych sardynek i makreli. Kolejnym punktem programu była szkoła rolnicza w urokliwie położonej miejscowości Santo Tirso, która kształci uczniów m.in. w uprawie roślin i kwiatów, pokazuje, jak hodować trzodę. W szkole rolniczej uczestniczyliśmy w warsztatach pieczenia chleba, ciastek, produkcji sera i przygotowania pikli. Podczas naszego pobytu mieliśmy okazję zobaczyć Park Narodowy– Peneda Geres. U wejścia do parku znajduje się Muzeum Etnograficzne Vilarinho das Furnas, które zgromadziło wiele ciekawostek na temat środowiska naturalnego i szlaków turystycznych, a także wystawę tradycyjnych strojów i narzędzi gospodarczych z wioski Campo de Geres. Wędrując po parku byliśmy pod wrażeniem bogactwa fauny i flory a górski szlak zaprowadził nas nad pięknie położone jezioro górskie skąpane w blasku tęczy. Punktem kulminacyjnym pobytu była wizyta w miasteczku Aveiro. To urokliwe miejsce zwane jest Wenecją Portugalii ze względu na kanały wodne oraz możliwość rejsu tradycyjnymi łodziami – moliceiros. Zwiedziliśmy farmę ostryg Ostraveiro, gdzie pokazano nam jak wygląda hodowla, a na końcu odbyła się degustacja ostryg. Na pożegnanie szkoła partnerska przygotowała miłą niespodziankę – wieczór pożegnalny z muzyką i pysznymi smakołykami Portugalii. Erasmus w Portugali był jak barwna opowieść pełna słońca, pięknych krajobrazów i okoliczności przyrody, smaków oraz ludzi przyjaźnie nastawionych. Czas pobytu upłynął ciekawie i pracowicie, mieliśmy możliwość poznania pięknego kraju, jego tradycji, kultury oraz wszechstronnego rozwoju i doskonalenia umiejętności językowych. Ta niesamowita przygoda na zawsze pozostanie w naszych wspomnieniach.