W dniu 14. 02. 2020 r. uczniowie naszej szkoły z klasy  VIII i VII a brali udział w warsztatach zorganizowanych przez Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie – Skłodowskiej w Jarosławiu. Podczas zajęć młodzież pracowała w trzech grupach. Pierwsza grupa brała udział w zajęciach przygotowanych przez klasę o profilu fryzjerskim, podczas których zapoznali się z tajnikami zawodu fryzjerskiego, sposobami podcinania włosów oraz modelowania . Druga grupa brała udział w doświadczeniach przygotowanych w pracowni chemicznej, dzięki , którym przekonali się np. ile cukru zawiera butelka soku owocowego czy też co jest składnikiem mleka pozwalającym zachować trwałość na dłuższy czas. Trzecia grupa pracowała w kuchni gdzie mogli się zapoznać z zasadami savoir-vivru przy stole oraz przygotowali pyszną pizzę. Na koniec wszyscy uczestnicy zajęć brali udział w degustacji potraw przygotowanych przez uczniów. Wizyta dała możliwość zapoznania się młodzieży z możliwościami rozwoju zawodowego. Dowiedzieli się na czym polega nauka w klasach o profilu kelner, kucharz, cukiernik czy fryzjer . Dzięki takim warsztatom uczniowie dowiedzieli się czego mogą się spodziewać wybierając określony profil. Była to doskonała lekcja doradztwa zawodowego.