W ramach zajęć projektowych nasza grupa wzięła udział w zajęciach kulinarnych w nowej pracowni szkolnej. Podzieleni na trzy zespoły przygotowaliśmy sałatki ze składników, którymi można zastąpić mięso. Wcześniej opracowaliśmy gazetkę dotyczącą tego, jak wiele negatywnych skutków wiąże się z produkcją mięsa, dlatego przygotowywane przez nas sałatki są częścią naszego projektu propagującego ochronę środowiska i zdrowy styl życia.
Pierwszy męski zespół w składzie: Michał, Tymek, Krystian i Dawid przygotował sałatkę z następujących składników, m.in.:
– bakłażan
– soczewica
– pomidory koktajlowe
– natka pietruszki
– płatki migdałowe
– czerwona cebula
– przyprawy
„Najpierw rozdzieliliśmy zadania. Michał poszatkował pietruszkę,
Tymek kroił pomidory, Dawid wrzucał do miski gotowe składniki, a Krystian mieszał sałatkę. Dzięki zgranej pracy zespołowej sałatka wyszła bardzo „ładna” i smakowita, a nam bardzo podobało się jej przygotowywanie.
Cały reportaż do pobrania (pobierz)