Nic tak słodko nie przypomina o Świętach Bożego Narodzenia jak wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków. a 11 grudnia 2019 r. w kuchni szkolnej odbyły się warsztaty pieczenia i dekorowania pierniczków dla uczniów naszej szkoły. Warsztaty powadziła pani Urszula Machaj, nauczycielka z ZSSChiO wraz z uczennicami kl. III technikum technologii żywności. Zajęcia miały na celu wtajemniczyć dzieci w poszczególne etapy tworzeni pierników. Dzieci z zapałem i radością zabrały się za wałkowanie ciasta i wycinanie kształtów. Powstały m.in: choinki, gwiazdki, serduszka, aniołki i inne kształty pierniczków. Po upieczeniu dzieci dekorowały pierniki według własnego pomysłu. Wypieki okazały się prawdziwymi słodkimi dziełami sztuki. Dzieciom bardzo podobały się zajęcia kulinarne a pierniczki upieczone i udekorowane przez uczniów można będzie nabyć na kiermaszu świątecznym.

Skip to content